ερωτησεις γυρω απο την υγραεριοκινηση

Χρήσιμος οδηγός για την υγραεριοκίνηση

Greece

Χρήσιμος οδηγός για την υγραεριοκίνηση

 

Ρυμούλκηση με υγραέριο

Μια συνηθισμένη ερώτηση από όσους σκέφτονται τη μετατροπή σε υγραεριοκίνηση, είναι τι γίνεται στην περίπτωση που θέλουν να ρυμουλκήσουν τροχόσπιτα ή σκάφη με τα αυτοκίνητα τους.

Η υγραεριοκίνηση θα προσφέρει την απαραίτητη ροπή για τη ρυμούλκηση ή μήπως είναι καλύτερα να προτιμήσουν κινητήρες ντίζελ ή βενζίνης;

 

Ρυμούλκηση με υγραέριο, βενζίνη ή ντίζελ;

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα στη ρυμούλκηση με υγραέριο, ενώ άλλοι είναι φανατικοί του ντίζελ γιατί είναι ευκολότερο να βρεις πρατήριο με ντίζελ ή βενζίνη παρά πρατήριο με υγραέριο σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ξεχνούν ωστόσο ότι τα αυτοκίνητα με υγραέριο μπορούν να κινηθούν και με τα δύο καύσιμα, δηλαδή και με υγραέριο και με βενζίνη, κερδίζοντας σημαντικά σε αυτονομία.

Οσο για τη ροπή του κινητήρα, φαίνεται ότι η βενζίνη και το ντίζελ υπερτερούν από το υγραέριο, ειδικά σε έντονα ανηφορικά εδάφη και άλλες δύσκολες καταστάσεις.

Ωστόσο σε μεγάλους κινητήρες, η ιπποδύναμη και η ροπή που προσφέρει το υγραέριο δεν πρόκειται να δημιουργήσει στον οδηγό του αυτοκινήτου την αίσθηση ότι ξαφνικά οδηγεί ένα αναιμικό αυτοκίνητο, ειδικά όταν διαπιστώσει πόσα χρήματα θα γλιτώσει σε κάθε γέμισμα του ρεζερβουάρ.

Όταν πρόκειται να ρυμουλκήσετε, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητο είναι σε άριστη κατάσταση και δεν υπάρχει κάποιο μηχανικό πρόβλημα όπως χαλασμένο σασμάν που θα οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα και η ρυμούλκηση θα είναι σχεδόν αδύνατη.

Τι κάνω αν με πιάσει λάστιχο χωρίς ρεζέρβα;

Για τα περισσότερα αυτοκίνητα, υγραεριοκίνηση σημαίνει ότι θυσιάζεται η ρεζέρβα για να μπει στη θέση της το ρεζερβουάρ υγραερίου.

Ωστόσο, αν σας πιάσει λάστιχο και δεν έχετε ρεζέρβα, υπάρχουν 2 λύσεις:

 

Αφρός επιδιόρθωσης, το γνωστό φαστ

Φουσκώνετε το λάστιχο με τον αφρό, αυτός στεροποιείται και κλείνει την τρύπα, οπότε συνεχίζετε το ταξίδι σας και μετά επισκέπτεστε το συνεργείο για να φτιαχτεί το τρύπιο λάστιχο.

Δυστυχώς ο αφρός δεν μπορεί να βοηθήσει αν το σκίσιμο στο λάστιχο είναι αρκετά μεγάλο.

 

Λάστιχα run-flat

Η αντικατάσταση ενός τρύπιου λάστιχου με το εφεδρικό είναι εφιάλτης για τους περισσότερους, αν και η διαδικασία είναι εύκολη και γρήγορη αν το έχετε κάνει 2-3 φορές.

Ωστόσο, οι εταιρείες κατασκευής ελαστικών έχουν αναπτύξει έναν καλύτερο τρόπο για να απαλλαγούμε από όλη αυτή την ενοχλητική διαδικασία: ανέπτυξαν τα λεγόμενα run-flat λάστιχα,που σας επιτρέπουν να οδηγήσετε το αυτοκίνητο, ακόμη και αν το ελαστικό έχει τρυπήσει.

Για πολλούς ανθρώπους τα run flat λάστιχα είναι μια πολύ πιο εύκολη εναλλακτική. Αν είστε άτυχοι και σας πιάσει λάστιχο, μπορείτε να συνεχίσετε να οδηγείτε για κάποια χιλιόμετρα με χαμηλή ταχύτητα.

Μεγάλα ονόματα κατασκευαστών, όπως οι Goodyear, Pirelli and Michelin φτιάχνουν run-flat λάστιχα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα run-flat λάστιχα σας επιτρέπουν να συνεχίσετε να οδηγείτε για περιορισμένη απόσταση, αν και αυτό εξαρτάται από τον κατασκευαστή. Για παράδειγμα, υπάρχουν μερικά ελαστικά ειδικά σχεδιασμένα για να παρέχουν ασφάλεια για 100 χλμ περίπου, ενώ υπάρχουν και άλλα που μπορεί να σας επιτρέψουν να καλύψετε πολλά περισσότερα χιλιόμετρα.

Ωστόσο, μόλις το run-flat »σύστημα» ενεργοποιηθεί, ο οδηγός πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός και να κινείται σε χαμηλές ταχύτητες – συχνά κάτω από 90χλμ την ώρα για λόγους ασφαλείας.

Ειδικά σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό, θα πρέπει να έχετε μαζί σας τον αφρό καθώς και οδική βοήθεια για άμεση παροχή βοήθειας στο μέρος που αντιμετωπίσατε πρόβλημα.

 

Τύποι run flat ελαστικών

Υπάρχουν διάφοροι τύποι run flat ελαστικών. Πρώτα απ ‘όλα, υπάρχουν αυτά που μπορούν να υποστηρίξουν το βάρος του αυτοκινήτου σε περίπτωση διάτρησης του ελαστικού. Το ελαστικό εξακολουθεί να διατηρεί το σχήμα του και αν το κοιτάξετε ενώ έχει τρυπήσει, θα σας θυμίσει περισσότερο ελαφρά ξεφούσκωτο λάστιχο παρά κλαταρισμένο.

Δεύτερον, υπάρχει μια σειρά ελαστικών με ειδική εσωτερική επένδυση, που σφραγίζει αυτόματα την τρύπα και ελαχιστοποιεί ή σταματά την απώλεια αέρα για να επιτρέψει στον οδηγό να φτάσει στο πιο κοντινό βουλκανιζατέρ.

Η χρήση run-flat ελαστικών μπορεί να σώσει τη ζωή σας. Φανταστείτε το ακόλουθο σενάριο: οδηγείτε στην εθνική οδό και το λάστιχο σας σκάει. Στην περίπτωση ενός κανονικού ελαστικού, το σκάσιμο θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις, ο οδηγός χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου εντελώς και το μόνο πράγμα που του μένει είναι η προσευχή.

Το run-flat λάστιχο προστατεύει το αυτοκίνητο και σας επιτρέπει το χειρισμό στο παραπάνω σενάριο, αν και απαιτεί να μειώσετε ταχύτητα.

Αν λοιπόν σας ανησυχεί το ότι το αυτοκίνητο σας θα μείνει χωρίς ρεζέρβα για να γίνει η μετατροπή σε υγραεριοκίνηση, σκεφτείτε την πιθανότητα να αντικαταστήσετε τα λάστιχα με run-flat.

 

Υγραεριοκίνηση και περιβάλλον

Η υγραεριοκίνηση για καθαρότερο περιβάλλον είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της χρήσης υγραερίου στα αυτοκίνητα.

Σήμερα υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για πράσινη ανάπτυξη και για καθαρότερο περιβάλλον, επομένως η κυκλοφορία καθαρών αυτοκινήτων γίνεται όλο και πιο σημαντική. Η κίνηση με εναλλακτικά και καθαρά καύσιμα δίνει μια απάντηση στο πρόβλημα της μόλυνσης της ατμόσφαιρας.

Η υγραεριοκίνηση είναι μια σύγχρονη λύση που δεν εξαρτάται από πηγές που πρόκειται να εκλείψουν άμεσα. Τα αποτελέσματα χρήσης υγραερίου στα αυτοκίνητα δείχνουν πολύ θεαματικά αποτελέσματα τόσο όσον αφορά την κάλυψη αποστάσεων όσο και στην επιμήκυνση της ζωής του κινητήρα λόγω καθαρότερου καυσίμου.

 

 Υγραεριοκίνηση και εκπομπές ρύπων

Σε συγκρίσεις που έγιναν μεταξύ οχημάτων που χρησιμοποιούν βενζίνη και εκείνων που χρησιμοποιούν υγραέριο αποδείχτηκε ότι η χρήση του εναλλακτικού καυσίμου LPG ικανοποιεί τα πολύ αυστηρά όρια εκπομπών ρύπων, όπως αυτές ορίζονται από τις πρόσφατες συνθήκες προστασίας του περιβάλλοντος στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, χωρίς να υστερεί σε επιδόσεις.

Φανταστείτε ότι ένα πετρελαιοκίνητο όχημα εκπέμπει πολλαπλάσιες ποσότητες ρύπων και επικίνδυνων μικροσωματιδιών nox. Ειδικά δε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο αυτοκίνητο όπως βουλωμένα μπεκ πετρελαίου, τότε η κατανάλωση αυξάνεται ραγδαία στο όχημα μαζί επίσης και τα μικροσωματίδια και οι ρύποι που εκπέπονται.

Η υγραεριοκίνηση έχει πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος:

Το υγραέριο αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται με ένα σύστημα που δεν επιτρέπει την εξάτμιση του και την απώλεια προς το περιβάλλον.

Αντίθετα, στην περίπτωση  των βενζινοκίνητων κινητήρων, υπάρχει εκπομπή υδρογονανθράκων στην ατμόσφαιρα, από την εξάτμιση της βενζίνης μέσα στο ρεζερβουάρ. Όταν  η θερμοκρασία αυξάνει μέσα στη δεξαμενή, ο ζεστός αέρας διαστέλλεται και εκτοπίζει τους ατμούς της βενζίνης που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.

Υπολογίζεται ότι το 30% της ρύπανσης από τα οχήματα που κυκλοφορούν οφείλεται σε αυτήν ακριβώς την εκπομπή ατμών από τη βενζίνη που εξαερούται. Η εκπομπή των ρύπων είναι ακόμα μεγαλύτερη τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Έτσι λοιπόν τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα ρυπαίνουν το περιβάλλον, ακόμα και όταν είναι παρκαρισμένα.

Για όσους αρέσκονται σε αριθμούς, ένας κινητήρας που χρησιμοποιεί υγραέριο LPG εκπέμπει κατά μέσο όρο:

  • 10-15% μικρότερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα
  • 80% λιγότερα οξείδια αζώτου
  • περίπου 95% μικρότερη ποσότητα σωματιδίων σε σχέση με τους βενζινοκίνητους κινητήρες

Αυτό σημαίνει ότι η υγραεριοκίνηση προσφέρει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα όσον αφορά τη μείωση των ρύπων, επομένως θεωρείται ιδανικός εναλλακτικός τρόπος κίνησης για τα αστικά κέντρα.

 

Οφέλη για το περιβάλλον από το υγραέριο στα αυτοκίνητα

Το υγραέριο καίγεται πλήρως στον κινητήρα. Αντίθετα, η βενζίνη παράγει πολύ περισσότερες εκπομπές ρύπων κατά την προθέρμανση της μηχανής, ακόμα και όταν υπάρχει καταλύτης.

Επιπλέον, η χρήση του υγραερίου δεν προκαλεί μόλυνση των υδάτων ή της ξηράς σε περίπτωση διαρροής, όπως συμβαίνει με τη διαρροή και έκχυση βενζίνης στο περιβάλλον.

Η υγραεριοκίνηση βασίζεται στη χρήση ενός καθαρού καυσίμου, που είναι επίσης εύκολο στην αποθήκευση και τη μεταφορά του.  Με αυτά τα χαρακτηριστικά το υγραέριο LPG μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αναγκαιότητα για καθαρό περιβάλλον.

Για το λόγο αυτό το υγραέριο χαρακτηρίζεται ως πράσινο καύσιμο, φιλικό προς το περιβάλλον και με πολύ μεγάλο μέλλον στη χρήση του.

 

Πως μπορώ να πετύχω μεγαλύτερη οικονομία στο υγραέριο;

Οσο κι αν το υγραέριο είναι φτηνό, πολλοί αναρωτιούνται πως μπορούν να κάνουν μεγαλύτερη οικονομία και να πληρώνουν λιγότερα για υγραέριο για το αυτοκίνητο τους κάθε μήνα. Ειδικά δε από την ώρα που κυκλοφορούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα που καίνε σχεδόν τίποτα, όλοι ψάχνουν πως θα μειώσουν το κόστος μετακίνησης!

Καθόλου κακή σκέψη, αλλα κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι γύρω από τους τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων για αγορά υγραερίου. Ας δούμε τους δύο πιο συνηθισμένους:

Αν αγοράσουμε υγραέριο το πρωί θα βάλουμε μεγαλύτερη ποσότητα με τα ίδια χρήματα;

Είναι αλήθεια ότι το υγραέριο όταν θερμαίνεται διαστέλλεται, όπως τα περισσότερα φυσικά στοιχεία. Αρα το υγραέριο πιάνει περισσότερο χώρο στις ψηλές θερμοκρασίες.

Αν λοιπόν αγοράσει κανείς νωρίς το πρωί (ή μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα), όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και το αέριο είναι πιο πυκνό, θα μπορέσει πράγματι να αγοράσει περισσότερο.

Ωστόσο η παραπάνω ποσότητα είναι αμελητέα. Μιλάμε δηλαδή για υγραέριο που αρκεί για 5-10 χιλιόμετρα επιπλέον, το πολύ.

Μάλλον θα κάνετε τη ζωή σας πιο δύσκολη μ’αυτόν τον τρόπο, παρά θα κάνετε οικονομία στα καύσιμα.

Αν γεμίσουμε τη δεξαμενή του υγραερίου πριν ακόμα αδειάσει, ελαχιστοποιούμε την εξάτμιση και απώλεια του;

Το υγραέριο όταν μπαίνει στη δεξαμενή του αυτοκινήτου εξατμίζεται σε κάποιο βαθμό, αλλά αν δεν υπάρχει διαρροή, δεν φεύγει από το ρεζερβουάρ και δεν χάνεται.

Επομένως, ούτε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε οικονομία στο υγραέριο.

Τι κάνω με την ασφάλεια του αυτοκινήτου μου

Δεν αλλάζει τίποτα στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σας εφόσον κάνετε την μετατροπή νόμιμα και αλλάξετε την άδεια κυκλοφορίας σας. Μπορείτε να συνεχίσετε να έχετε την ίδια ασφάλεια αυτοκινήτου απλά το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να δηλώσετε την νέα άδεια, στην ασφαλιστική σας.

Αν έχετε κάνει μια παράνομη μετατροπή, χωρίς έγγραφα και – φυσικά – χωρίς να δηλωθεί στην άδεια κυκλοφορίας, τότε η ασφαλιστική εταιρεία ίσως να μην σας καλύψει καθώς θεωρείται όχημα μετατροπής το αυτοκίνητό σας – και δεν καλύπτουν τέτοια οι εταιρείες.

Σε περίπτωση που αφήσετε το όχημά σας ανασφάλιστο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν μεγάλα πρόστιμα για τα μη ασφαλισμένα αυτοκίνητα και φυσικά ποινικές κυρώσεις που ξεκινάνε από χρηματικά πρόστιμα μέχρι ακόμα και φυλάκιση, σε περίπτωση που εμπλακείτε σε ατύχημα δίχως ασφαλιστική κάλυψη.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.