φουρνοι κορσεων

Δήμος Φούρνων Κορσεών – Φούρνοι

Aegean

Δήμος Φούρνων Κορσεών – Φούρνοι

Ο Δήμος Φούρνων Κορσεών έχει πληθυσμό 1.469 κατοίκους (Απογραφή 2001) και έκταση 45.247 στρέμματα. Έδρα του Δήμου είναι οι Φούρνοι και περιλαμβάνει 1 Δημοτικό Διαμέρισμα:

Δ.Δ. Φούρνων

(Φούρνοι, Αγιος Ιωάννης Θερμαστής,  Αγιος Μηνάς (νησίδα), Αλατονήσι (νησίδα), Ανθρωποφάς (νησίδα), Δαφνολιές, Θύμαινα (νησίδα), Θυμαινάκι (νησίδα), Καμάρι, Καμπί Φούρνων, Καμπί Χρυσομηλιάς, Κεραμειδού , Κισηριά, Μακρονήσι (νησίδα), Μικρός Ανθρωποφάς (νησίδα), Μπαλί, Πετροκάραβο (νησίδα), Πλαγιά, Πλάκα (νησίδα), Πλακάκι (νησίδα), Στρογγυλό (νησίδα), Χρυσομηλιά)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:  ΜΑΡΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Επικοινωνία:

Τηλ.: 22750-51234, 51033

Φαξ: 22750-51366

Email: fournoi@aigaio.gr

Web Address: http://www.geocities.com/fourni_korseon/

Διεύθυνση: Δημαρχείο, Φούρνοι Ν. Σάμου ΤΚ 83 400

ΚΕΠ ΦΟΥΡΝΩΝ

Τηλ.: 22750-51366

Φαξ: 22750-51366

Email: d.fournon@kep.gov.gr

Διεύθυνση: Δημαρχείο, Φούρνοι Ν. Σάμου ΤΚ 83 400

ΚΕΠ ΦΟΥΡΝΩΝ

Τηλ.: 22750-32770

Φαξ: 22750-32770

Email:d.fournon@kep.gov.gr

Διεύθυνση: Θύμαινα Ν. Σάμου ΤΚ 83 400

 

Φούρνοι, Θύμαινα, σύντομη περιήγηση

 

Στο ανατολικό Αιγαίο, στον “κόρφο” Σάμου – Ικαρίας και Πάτμου βρίσκεται ένα σύμπλεγμα νησίδων και μικρότερων βραχονησίδων, οι “Κορσεές” ή “Φούρνοι”.

Το σύμπλεγμα των Φούρνων αποτελείται από τρεις νησίδες (Φούρνοι, Θύμαινα, Αγ. Μηνάς) και δέκα μικρότερες βραχονησίδες. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι οι νησίδα Φούρνοι και η δεύτερη σε μέγεθος είναι η νησίδα Θύμαινα. Οι Φούρνοι απέχουν 4 ν.μ.(ναυτικά μίλια) από τη Σάμο, 6 ν.μ. από την Ικαρία και 9 ν.μ. από την Πάτμο.

Οι Φούρνοι κατά την αρχαιότητα ονομάζονταν Κοράσιαι νήσοι. (Υπάρχει σήμερα βραχονησίδα που λέγεται Κορασίδα). Κατά τους ελληνιστικούς χρόνους ο φιλόσοφος Πορφύριος (1 αιών μ.Χ.) τους ονομάζει Κορσεάς, ονομασία την οποία διατηρούν και σήμερα. Την ονομασία Φούρνοι την πήραν αργότερα. Ο Ενετός γεωγράφος Β. BORDONE (1537) μας τους αναφέρει ως FORNELLI, που σημαίνει μικρός φούρνος. Κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας, εποχή κατά την οποία οι διάφοροι γεωγράφοι διατύπωναν, ο καθένας με διαφορετικό τρόπο, τις ονομασίες των νησιών του Αιγαίου, οι Φούρνοι πήραν κι άλλα ονόματα. Σε χάρτες τους συναντάμε ακόμα ως Μελάνθη, Φορτιόλε και Κουρσοί.

Για τους πρώτους κατοίκους του νησιού δεν γνωρίζουμε δυστυχώς τίποτε. Υπόθεση κάνουμε ότι αφού οι Μιλήσιοι πρώτοι αποίκησαν τα γύρω νησιά και με δεδομένο ότι στους Φούρνους υπάρχουν τα μεγάλα λατομεία από τα οποία χτίστηκε η αρχαία Μίλητος, Μιλήσιοι (Ίωνες) θα ήταν οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν στους Φούρνους. Αλλωστε τα φυσικά τους πλεονεκτήματα για μια κλειστή κοινωνία (πράσινο, λιμάνια, ψάρια άφθονα, νερά παντού, μεγάλη απόδοση η καλλιέργεια της ελιάς και των αμπελιών), όλα αυτά σε συνδυασμό με τα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που υπάρχουν παντού στο νησί, μας βεβαιώνουν ότι τα αρχαϊκά, κλασικά και ελληνιστικά χρόνια πρέπει να υπήρξε αξιόλογος οικισμός.

Είναι βέβαιο, ότι αν η αρχαιολογική σκαπάνη δουλέψει στις τοποθεσίες που σώζονται πολλά από τα ευρήματα αυτά και που κοντεύουν να, εξαφανιστούν από την αδιαφορία των κατοίκων, θα έλθουν στο φως, πολλά πειστήρια για την ιστορία των νησιών και τη συμβολή τους στους ταραγμένους εκείνους χρόνους.

Απομεινάρια τέτοιων ευρημάτων, εκτός των λατομείων για τα οποία έγινε λόγος, συναντάμε:

– Στο λόφο Αγιος Γεώργιος βόρια του χωριού Φούρνοι. Σώζεται τεράστιο κυκλώπειο τείχος, με πελεκημένες πέτρες, που ο όγκος τους προκαλεί τον θαυμασμό. Στην κορυφή του λόφου υπήρξε ακρόπολη και ιερό. Σε ριζιμιές πέτρες σώζονται επιγραφές, που γίνεται λόγος για τους θεούς της Σαμοθράκης, για τον κτήτορα της Ακρόπολης, και σε εντοιχισμένη πέτρα αφιέρωση στο θεό Ερμή

– Στη θέση Καμάρι. Υπάρχουν ερείπια αρχαίου ναού καθώς και ερείπια από διάφορα κτίσματα, στο βυθό της θάλασσας, λίγα μέτρα από την ακτή

– Στη θέση Αγία Τριάδα της Χρυσομηλιάς, ερείπια από θεμέλια αρχαίου ναού (ναός του Ποσειδώνα κατά τον Ιωάν. Γιαγά)

– Στην πλατεία του χωριού Φούρνοι υπάρχει τοποθετημένη μαρμάρινη γλυπτή λάρνακα, που βρέθηκε σε παρακείμενο οικόπεδο με την επιγραφή: “ΕΠΑΜΕΙΝΩΝ ΤΗΛΩΝΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΤΗΣ ΗΡΩΣ ΧΡΗΣΤΕ ΧΑΙΡΕ. ΕΤΩΝ ΚΕ.”

Οι Φούρνων παρουσιάζουν πλούσιο θαλάσσιο διαμελισμό και πολυσχιδή γεωμορφολογία. Οι ακτές τους κατά το μεγαλύτερο μέρος τους είναι απόκρημνες και κατατεμαχισμένες από μικρούς γραφικούς κόλπους και ορμίσκους. Πολλοί από τους κόλπους αυτούς κλείνονται από μικρά νησιά και σχηματίζουν αραξοβόλια, που μπορούν να ασφαλιστούν πλοία με όλους τους ανέμους. Τρεις απ’ αυτούς, το Σκαλόφωνο, το Μπαλί και το Ελιδάκι, μαζί με το λιμάνι των Φούρνων ήταν γνωστά από τα πανάρχαια χρόνια. Πολλοί ιστορικοί βεβαιώνουν, ότι ο τύραννος Πολυκράτης της Σάμου ξεχειμώνιαζε τον τεράστιο στόλο του στα λιμάνια των Φούρνων. Τη Βυζαντινή και μεσαιωνική εποχή, όταν ξένοι κι Έλληνες πειρατές λυμαίνονταν τα νησιά του Αιγαίου και τις πόλεις της Μικράς Ασίας, χρησιμοποιούσαν σαν ορμητήριο τους Φούρνους.

Από γεωλογική πλευρά οι Φούρνοι ανήκουν στην Κυκλαδική ενότητα και τα πετρώματα που υπάρχουν είναι ασβεστολιθικά και σχιστολιθικά. Συνήθως τα χαμηλότερα μέρη των λόφων είναι σχιστολιθικά και τα υψηλότερα ασβεστολιθικά. Αυτός ο διαχωρισμός δημιουργεί ευνοϊκές υδροφόρες συνθήκες και τα αποθέματα νερού είναι μάλλον ικανοποιητικά. Από οικονομική άποψη δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικά ορυκτά, εκτός από τα μάρμαρα τεσσάρων λατομείων που σήμερα δεν λειτουργούν. Η εκμετάλλευση των λατομείων αυτών θα πρέπει να έγινε τα πανάρχαια χρόνια, σ’ ένα δε που βρίσκεται στη θέση Πετροκοπιό, με μια μικρή εκσκαφή που έγινε, αποκαλύφθηκαν πάρα πολλά κομμάτια από κίονες και κιονόκρανα πελεκημένα. Οι αρχαιολόγοι βεβαιώνουν ότι από τα μάρμαρα αυτά χτίστηκε η αρχαία Μίλητος. Από ένα δεύτερο λατομείο Τούρκοι μηχανικοί πήραν τεράστιες ποσότητες μαρμάρων και χτίστηκε το τζαμί του Γκιλίτζ-Πασά στην Κωνσταντινούπολη.

Η πανίδα και η χλωρίδα των νησιών δεν έχουν μελετηθεί από ειδικούς επιστήμονες. Από τις πρώτες όμως παρατηρήσεις φαίνεται να υπάρχει σημαντικό βιολογικό ενδιαφέρον. Αφθονα αρωματικά φυτά με κυρίαρχα το θυμάρι, το θρούμπι, τη φασκομηλιά και το ρείκι αφθονούν στα σχιστολιθικά εδάφη, ενώ στα ασβεστολιθικά ο σχίνος, η κουμαριά και η φίδα. Παλαιότερα υπήρχαν σε βορινές ως επί το πλείστον περιοχές μερικά δασύλλια από κουμαριές, σχίνους και χαρουπιές, πλην όμως η αλόγιστη υλοτομία κατά τα χρόνια του μεσοπολέμου, που υπήρχε μεγάλη φτώχια στο νησί και η εντατική βόσκηση που γίνεται μέχρι σήμερα, έχουν προκαλέσει μεγάλη υποβάθμιση.

Η κτηνοτροφία παραμένει σημαντική για τα νησιά οικονομική δραστηριότητα, ενώ η γεωργία έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί. Συμπληρωματική είναι επίσης η μελισσοκομία, που όπως φαίνεται έχει περιθώρια βελτίωσης, μιας και το παραγόμενο μέλι είναι εκλεκτό και περιζήτητο.

Στους Φούρνους υπάρχουν τρία χωριά. Οι Φούρνοι, έδρα του Δήμου και όλων των Αρχών, η Χρυσομηλιά και η Θύμαινα. Το 1/3 περίπου του ενεργού πληθυσμού είναι ναυτικοί, αλλά σαν σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα έχει αναδειχθεί τις τελευταίες δεκαετίες η αλιεία. Ένας σύγχρονος στόλος από αλιευτικά σκάφη έχουν αναδείξει τους Φούρνους σαν ένα από τα μεγαλύτερα αλιευτικά κέντρα της πατρίδας μας. Η ετήσια παραγωγή ξεπερνά τους 2500 τόνους ψάρια, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι πρώτα και δεύτερα, δηλαδή εκλεκτής ποιότητας.

Όλα αυτά οι Φουρνιώτες τα κατόρθωσαν με μόνο την εργασία τους. Η ανάπτυξη στον τομέα αυτόν είναι πράγματι εντυπωσιακή, αλλά αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, όπως την ανυπαρξία συνεταιριστικής οργάνωσης (που θα τους έλυνε πολλά προβλήματα) και την έλλειψη εργατικών χεριών.

Στους Φούρνους υπάρχουν: αρτοποιεία, παντοπωλεία, μανάβικα, ψαράδικα, κουρεία, ραφείο, καταστήματα ρούχων, κατάστημα κεντημάτων, γαλακτοζαχαροπλαστεία, καφεκοπτείο, καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, κατάστημα ειδών υγιεινής, μηχανουργεία, ξυλουργεία και ακόμα εμφιαλωτήριο για πορτοκαλάδες.

Παρά τη μεγάλη αυτή οικονομική δραστηριότητα, που δεν συναντιέται σε άλλα, ακόμα και μεγαλύτερα νησιά, οι Φούρνοι στερούνται τακτικής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *